Δημιουργική Γραφή

Η δημιουργική γραφή ή συγγραφική γραφή είναι τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα ποιήματα και τα θεατρικά έργα τα οποία προσελκύουν ένα ορισμένο είδος προσοχής που μπορεί να ονομαστεί λογοτεχνικό.

Τα είδη της δημιουργικής γραφής είναι:

Η Δραματική γραφή που έχει μία δραματική υπόσταση. Η συγγραφή σε αυτήν την περίπτωση εξαρτάται από την υποκριτική αλλά και το αντίστροφο. Δεν δύναται να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. Όταν μιλάμε για δραματική γραφή, αναφερόμαστε στην κωμωδία, την τραγωδία αλλά και το σατυρικό δράμα.

Το Παραμύθι που είναι ένα τύπος ιστορίας που συνήθως περιλαμβάνει Ευρωπαϊκούς, φολκλορικής φαντασίας χαρακτήρες, όπως νάνοι, ξωτικά, νεράιδες, γίγαντες, καλικάτζαρους, μάγισσες και πάντα θα περιέχει το στοιχείο της μαγείας και της γοητείας. Επίσης η φαντασία είναι πρωταρχικό στοιχείο σε ένα παραμύθι και αντιπαραβάλλεται με τη πραγματικότητα. Διακρίνεται σε ρεαλιστική και μη ρεαλιστική.

Το παραμύθι προσεγγίζεται κυρίως από τη μυθοπλασία και τη νομοτέλεια.

Φανταστική Λογοτεχνία: Η φανταστική λογοτεχνία χαρακτηρίζεται από το είδος και τα σύμβολά της. Το «φανταστικό» στη περίπτωση αυτή αναφέρεται σε πράγματα και γεγονότα που δεν έχουν συμβεί αλλά ούτε και επρόκειτο να συμβούν. Το φανταστικό χαρακτηρίζεται από την αιώνια μάχη του ορθολογικού με το ανορθολογικό που σημαίνει ότι κάτι αφύσικο εισχωρεί στο φυσικό και έχει ως αποτέλεσμα την επαναδημιουργία και τη μεταστοιχείωση του κόσμου μέσα από τις ελευθερίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η φαντασία.

Σενάριο: Το σενάριο αφορά τη συγγραφή και την υποκριτική ταυτόχρονα. Η σύλληψη του σεναρίου γίνεται με δημιουργικά και οργανικά μέσα. Ο συγγραφέας ξεκινά το σενάριο με την αρχική του ιδέα, τους χαρακτήρες, τη πλοκή, τη φόρμα του κειμένου έως τη ταινία που κάθε συγγραφέας ονειρεύεται να γράψει. Έτσι αποκτάται μία αρχική αίσθηση για τα όρια όπως και για το αντικείμενο της σεναριογραφίας.

Ποίηση: Η ποίηση είναι η δημιουργική συγγραφή κατά την οποία εκφράζεται μια σύνθεση μέσω του ποιητικού λόγου, όπου τονίζονται περισσότερο τα βιώματα και τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά του λόγου. Για να φτάσει ένας καλλιτέχνης στη δημιουργία του ποιήματος, περνάει από πολλά στάδια. Αυτά είναι το πρόχειρο, η γραμμή, η φωνή, οι εικόνες, το ρίμα, η φόρμα και το θέμα.

Πεζογράφημα: Το Πεζογράφημα είναι μια συγγραφική δραστηριότητα που συντάσσεται σε νεοελληνικό πεζό λόγο. Οι χαρακτηριστικές μορφές του είναι το μυθιστόρημα και το διήγημα.

Δοκίμιο: Το Δοκίμιο είναι μικρής έκτασης κείμενο σε πεζό λόγο όπου παρουσιάζεται η οπτική γωνία του συγγραφέα. Το περιεχόμενό τους χαρακτηρίζεται από μία φιλοσοφική, κοινωνική, πολιτική, ηθική, επιστημονική, τεχνοκριτική και θεολογική χροιά.

Πηγή: www.el.wikipedia.org