Η ιστορία του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου

2ο Ιστορικό Δημοτικό Σχολείο

Στα προεπαναστατικά χρόνια, ξένοι διδάσκαλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι, δίδαξαν την Ναυτική Θεωρία, τη Ναυτική Τέχνη και Ξένες Γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική). Έχουν διασωθεί τα ονόματα των Ιταλών Φελίτσε Καζέρτα και Ιωσήφ Κιαππέ. Ο Φελίτσε Καζέρτα από το Παλέρμο της Σικελίας, ήταν ναυτοδιδάσκαλος και δίδαξε στην Σχολή της Ύδρας από το 1817 μέχρι το 1821. Το 1821 αγωνίστηκε σε Υδραϊκό πλοίο για την ελευθερία του Έθνους. Διδάσκαλος της Ιταλικής ήταν ο διδάκτωρ της νομικής Ιωσήφ Κιαππέ. Στην αρχή της επαναστάσεως ήταν γραμματεύς του Αναστασίου Τασμαδού και από τα μέσα του 1821 και καθ’ όλη την διάρκεια της επαναστάσεως, γραμματεύς της κοινότητος και εκδότης του Φίλου του Νόμου και της Abeille Grecque, αυτός που από τον Ιστορικό της Ύδρας, Αντώνιο Λιγνο, αποκαλείται «ο πολύς Ιωσήφ Κιαππέ».

Ιστορικά ο χώρος που στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας, τοποθετείται γύρω στα 1749 όταν ιδρύθηκε στην Ύδρα το σχολείο του Αγίου Βασιλείου, μετά από δωρεά του περίβολου από τον Ιωάννη Σουρμπά στην κοινότητα και με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού ιδρύθηκε το πρώτο ναυτικό σχολείο με την ονομασία «Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή»

Από το 1837, το νεοσύστατο κράτος έστελνε στην Ύδρα, την Σύρο και το Ναύπλιο ναυτοδιδασκάλους για να διδάξουν ναυτικά μαθήματα. Το 1867 στα σχολεία Ύδρας, Σύρου, Σπετσών, Αργοστολιού, προστέθηκε διδάσκαλος ειδικός για τα ναυτικά μαθήματα και γι’αυτό τον λόγο χαρακτηρίζονται Ναυτικά Σχολεία. Το 1927 η Σχολή της Ύδρας πέρασε στην φροντίδα του Σωματείου «Ενώσεως Ναυτικών Ύδρας» και λειτούργησε ως Ιδιωτική Ναυτική Σχολή. Το 1930 με τον νόμο 4511, η Σχολή έγινε δημόσια με την επωνυμία «Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας». Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή λειτούργησε εκεί έως το 1930.

Το Σχολείο Σήμερα